Panduan Memperkenalkan Makanan Pejal
Beratus tahun telah berlalu sejak perkataan ''alergi'' dicipta pada tahun 1960,tetapi kita masih belum menemui penawarnya. Justeru, pencegahan masih merupakan satu-satunya cara untuk mengatasi alergi. Sememangnya menjadi tanggungjawab setiap ibu bapa untuk memberi anak-anak mereka kehidupan yang bebas daripada ALERGI.
MAKANAN YANG JARANG MENYEBABKAN REAKSI ALERGI- Nasi
- Lobak merah
- Pear
- Epal
- Prun
- Barli
- Oat
- Daging lembu
- Daging kambing
- Ayam
- Brokoli
- Kobis
- Ubi kentang
- Bayam
- Jagung (termasuk minyak jagung)
- Pisang
- Sengkuang
- Kuning telur (mesti dimasak sepenuhnya)
- Legum (kacang soya,kacang)
- Ikan
MAKANAN YANG SANGAT ALERGIK
- Makanan laut (spt udang,ketam,kekapis segar / yg telah dikeringkan)
- Putih telur
- Kacang tanah
(Sumber: Persatuan Alergi & Imunologi Malaysia (MSAI)
No Comment to " Panduan Memperkenalkan Makanan Pejal "