Terkini

Menu

Panduan Memperkenalkan Makanan Pejal


Beratus tahun telah berlalu sejak perkataan ''alergi'' dicipta pada tahun 1960,tetapi kita masih belum menemui penawarnya. Justeru, pencegahan masih merupakan satu-satunya cara untuk mengatasi alergi. Sememangnya menjadi tanggungjawab setiap ibu bapa untuk memberi anak-anak mereka kehidupan yang bebas daripada ALERGI.
MAKANAN YANG JARANG MENYEBABKAN REAKSI ALERGI
  • Nasi
  • Lobak merah
  • Pear
  • Epal
  • Prun

MAKANAN YANG BIASANYA SESUAI TETAPI KADANG-KADANG MENYEBABKAN REAKSI ALERGI
  • Barli
  • Oat
  • Daging lembu
  • Daging kambing
  • Ayam
  • Brokoli
  • Kobis
  • Ubi kentang
  • Bayam
  • Jagung (termasuk minyak jagung)
  • Pisang
  • Sengkuang
  • Kuning telur (mesti dimasak sepenuhnya)
  • Legum (kacang soya,kacang)
  • Ikan

MAKANAN YANG SANGAT ALERGIK
  • Makanan laut (spt udang,ketam,kekapis segar / yg telah dikeringkan)
  • Putih telur
  • Kacang tanah

(Sumber: Persatuan Alergi & Imunologi Malaysia (MSAI)

Share This:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Panduan Memperkenalkan Makanan Pejal "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM