Panduan Penyimpanan Susu dan Mencairkan Susu Beku
Panduan Penyimpanan Susu dan Mencairkan Susu Beku
Pada akhir tahun 2011, Siti ada menulis Post dengan tajuk yang hampir sama iaitu penyimpanan susu ibu, maklumat tambahan bagi ibu bekerja dan menyedia dan memanas susu ibu, cuma kali ini Siti ingin memberikan penerangan bergambar yang diharap dapat membantu golongan ibu-ibu yang masih menyusukan anak dengan susu badan.
Diharap penerangan dibawah memberikan sedikit gambaran yang jelas bagaimanaproses penyimpanan dan bagaimana untuk memanaskan semula susu yang telah beku. Kepada Ibu-ibu, selamat membaca :)
Menyimpan Perahan Susu Ibu
- Perahan susu ibu yang baru boleh dibiarkan pada bilik yang berhawa dingin (Air Cond), (kurang daripada 25 ° C atau 77 ° F) selama 6-8 jam.
- Manakala pada suhu bilik yang biasa di Malaysia khasnya, perahan susu ibu yang baru hanya boleh dibiarkan selama 4 jam.
- Perahan susu ibu yang tidak digunakan mestilah disimpan di dalam peti sejuk dalam jangkamasa yang tersebut.
Bekas Untuk Menyimpan Perahan Susu Ibu
- Gunakan bekas kedap udara contohnya seperti balang kaca atau bekas plastik keras yang bertutup.
- Beg beku / beg penyejuk bersama pad penyejuk (cooler bag & ice pack) yang khas juga boleh digunakan.
- Jangan gunakan plastik yang nipis untuk menyimpan perahan susu ibu kerana ia mudah terkoyak dan mudah rosak.
Membersihkan Bekas Penyimpanan Susu
Untuk kepentingan kesihatan bayi, bekas yang digunakan perlulah dibasuh dengan menggunakan air panas yang bersabun dan juga dibilas dengan air panas. Biarkan bekas mengering dengan sedirinya di atas permukaan yang kering, bersih serta jauh dari punca makanan.
Tips Penyimpanan Perahan Susu Ibu
- Sejukkan perahan susu ibu yang baru sebaik-baiknya dalam tempoh 1 jam.
- Labelkan bekas dengan meletakkan tarikh dan masa.
- Simpan perahan susu ibu dalam jumlah yang kecil untuk mengelakkan pembaziran.
- Sentiasa menyejukkan perahan susu yang baru sebelum meletakkan bersama susu lain yang telah sejuk atau yang telah beku.
- Tinggalkan ruang kosong sekurang-kurangnya 1 inci tinggi di dalam setiap bekas yang digunakan untuk menyimpan perahan susu ibu.
Mencairkan Perahan Susu Ibu Yang Telah Beku
- Susu beku yang telah dicairkan boleh disimpan semula di dalam peti sejuk selama 24 jam.
- Jangan membeku semula susu yang telah cair.
Semak tarikh pada bekas simpanan susu ibu. Gunakan bekas yang mempunyai tarikh yang paling hampir |
Cairkan perahan susu beku dengan membiarkannya di dalam peti sejuk selama 4 jam ATAU ... |
... meletakkan bekas perahan susu ibu dibawah aliran air paip. Apabila ia telah mula mencair, anda boleh merendamkan ke dalam air suam <40°C. |
Jangan sekali-kali mencairkan perahan susu ibu yang telah beku pada suhu bilik. |
Memanaskan susu ibu dengan meletakkannya ke dalam bekas yang mengandungi air suam <40° C. |
Jangan mencair atau memanaskan susu ibu dengan menggunakan dapur memasak atau ketuhar gelombang mikro. Jangan membeku semula apabila susu telah cair. |
Tips Memberi Minum Bayi:
- Goncangkan susu ibu yang telah suam dan lakukan ujian suhu dengan meletakkannya di pergelangan tangan anda sebelum memberi minum bayi.
- Kendalikan bayi anda samada dengan cara mendukung atau memangku apabila memberinya minum.
- Ingat! masa penyusuan anda dan bayi adalah aktiviti eksklusif yang menyeronokkan. Bercakap-cakap dengan bayi dan memberikan banyak senyuman padanya juga boleh membantu menceriakan suasana.
- Mengusap belakang bayi sekiranya perlu sendawa dan mengelakkan dari muntah.
- Gunakan perahan susu ibu yang telah disuamkan dalam jangkamasa 1 jam sahaja.
Sumber
Panduan Penyimpanan Susu dan Mencairkan Susu Beku
wahh... tq atas perkongsian ini :)
BalasPadamInfo yg sgat diperlukan .terima kasih bnyk2! ��
BalasPadamInfo yg sngt berguna...tqvm
BalasPadamGood info...tq
BalasPadamThanks for the info..
BalasPadamInfo yg bagus.cume nk tmbh susu ibu tak perlu goncangkan.cuma perlu goyangkn secara perlahan2 agar lemak susu sekata.kalo goncangkan nti kurang nutriennye.betulkn sy jika slh ye =)
BalasPadam