Resepi Makanan Bayi : Puree
Resepi Makanan Bayi (Puree)
Fruit Puree
Bahan-Bahan:
- Epal/Pear
- Susu Ibu/Susu Segar/Air Masak
Cara Penyediaan:
Potong buah kecil-kecil atau boleh juga rebus buah. Bila dah lembut, sejukkan. Kemudian buangkan kulit. Kisar buah bersama-sama susu ibu atau susu segar atau air masak sehingga halus. Boleh terus dimakan atau boleh bekukannya.
Vegie Puree
Bahan-Bahan:
- Lobak merah/Brokoli/Ubi kentang
- Susu Ibu/Susu Segar/Air Masak
Cara Penyediaan:
Potong sayur kecil-kecil. Rebus. Bila dah lembut,sejukkan. Kemudian buang kulit. Kisar sayur bersama-sama susu ibu atau susu segar atau air masak sehingga halus. Boleh terus dimakan atau boleh bekukannya.
Chicken/Meet Puree
Chicken / Meet Puree
Bahan-Bahan:
- Ayam/Daging yang telah dibuang tulang (dipotong kecil-kecil)
- Stock ayam/daging yang dibuat sendiri
Cara Penyediaan:
Rebus ayam/daging (boleh juga dicampur dengan lobak merah). Angkat bila sudah mendidih. Sejukkan seketika. Sedia untuk dikisar. Campurkan sedikit stock ayam/daging. Siap, boleh dimakan dan dibekukan.
Stok untuk dibekukan di simpan sepertimana penyimpanan EBM. Labelkan setiap bekas. Puree ada yang boleh tahan 3 bulan dan ada yang sehingga 6 bulan.
Selamat mencuba!
No Comment to " Resepi Makanan Bayi : Puree "