Teknik Perahan Susu Menggunakan Tangan
Mengapa perlu memerah menggunakan tangan?
Saya ingin mengajar Teknik Memerah Susu menggunakan tangan
Jujurnya saya hanya tau teknik ini semasa di dalam kelas
Sebelum ini sumpah saya tak pandai perah guna tangan
Kan dalam entri sebelum ni saya kata nak buat model payudara shanteks2 kan
Sudahnya saya hanya gunakan model yang lama dan tambah rantai kunci
Supaya model payudara ini boleh jadi keychain..hihihi
Mungkin ibu tak sangka akan berjauhan dengan bayi selepas melahirkan kerana sebarang kes kecemasan
- Ibu belum membeli pam
- Breast terasa penuh dan bengkak
- Ingin menambahkan production susu (Perah 3 jam sekali)
- Pam yang dibeli ibu tidak sesuai dan menyakitkan payudara ibu
- Ibu ingin menyapu sedikit susu pada nipple bagi kes nipple crack
- Ibu terlupa bawa pam atau aksesori ke ofis (Tiada alasan tidak mengepam lagi ye..hihi)
STEP 1 :
Letakkan jari anda dalam bentuk C di bahagian luar aerola
Hati hati daripada terlalu rapat dengan nipple
Bagi ibu yang mempunyai aerola yang agak besar,
Agak agak letakkan jari anda di mana mulut bayi anda berada setiap kali menghisap susu
STEP 2 :
Tekan inwards ke dalam bahagian tulang dada anda
STEP 3 :
Picit ke bahagian dalam nipple
Buat 5 ke 10 kali perahan
STEP 4 :
Dan buat pusingan membulat sekeliling luar aerola anda
Masa diambil 15 ke 20 minit sebelah breast
Dimana sehingga breast rasa kosong
Nota : Anda tidak perlu menumbuk2 breast, mahupun memicit mana mana bahagian lain breast kerana dibimbangi akan mencederakan tisu payudara dan menyebabkan blocked duct.
Tangan anda mengampu payudara dan bukannya ‘memicit’ payudara kerana konsepnya mudah
Dimana bahagian yang terlibat dan dihisap bayi semasa feeding time
Disitulah bahagian yang perlu dipicit bagi mengeluarkan susu
Ibu, selamat mencuba!
Sumber: www.lunafamily.my
Teknik Perahan Susu Menggunakan Tangan
No Comment to " Teknik Perahan Susu Menggunakan Tangan "