Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Pemerahan Susu Ibu
Mengapa Ibu Perlu Memerah Susu?
- Membekalkan susu kepada bayi yang terpisah dari ibunya.
- Mengekalkan dan meneruskan penyusuan susu ibu bagi ibu yang bekerja
- Meningkatkan serta mengekalkan penghasilan susu.
- Mencegah / melegakan bengkak payudara.
- Melembutkan kawasan gelap payudara (areola) supaya bayi boleh melekap dengan sempurna.
- Mendapatkan bekalan susu bagi bayi yang tidak boleh menyusu atau bayi lain yamg memerlukan susu ibu
Teknik Pemerahan Susu Ibu Dengan Tangan
- Cuci tangan dengan sabun dan air bersih
- Sediakan bekas yang bersih
- Duduk dalam keadaan yang selesa
- Tenangkan fikiran serta bayangkan perkara yang indah
- Urut payudara perlahan-lahan dengan arah putaran
- Letakkan jari dalam bentuk C di kawasan areola. Ibu jari, jari telunjuk dan puting berada dalam satu garisan
- Cari kedudukan kelenjar susu (duktus). Ianya dirasakan saperti ketulan-ketulan kecil.
- Sokong payudara dengan jari-jari lain
- Tolak sedikit dan dengan perlahan payudara kearah belakang iaitu kedada
- Mulakan perahan dengan menekan ibu jari dan telunjuk secara serentak. Ini bagi membentuk tekanan pada saluran susu diantara kedua-dua jari tersebut yang akan membantu pengaliran susu kearah puting. Jangan perah secara urutan kearah puting.
- Gerakkan kedua-dua jari kekawasan seterusnya dan ulangi proses.
Cara Menyimpan Perahan Susu Ibu
- Simpan perahan susu ibu dalam bekas yang bersih dan bertutup.
- Biarkan susu yang baru diperah sebentar dalam suhu bilik, kemudian disimpan di dalam peti ais sejuk dingin atau sejuk beku.
- Simpan kuantiti yang mencukupi di dalam satu bekas untuk satu kali penyusuan.
- Labelkan tarikh dan masa perahan.
- Pastikan bekas simpanan susu tidak terlalu penuh.
- Gunakan susu yang paling awal diperah. menelan.
Simpanan Susu Perahan
Mencairkan Dan Memanaskan Susu Perahan
- Cairkan susu perahan dengan meletakkannya di bahagian peti ais sejuk dingin semalaman.
- Rendam bekas yang mengandungi susu ke dalam air suam panas. ( 1 gelas air panas mendidih 100ºC, campur dengan ½ gelas air paip. Rendam susu selama 5 hingga 10 minit)
- Cairkan kuantiti yang diperlukan sahaja.
- Jangan gunakan alat gelombang mikro atau diatas api untuk mencair atau memanaskan susu.
- Lemak susu mungkin terasing apabila susu dicairkan. Goncang perlahan bekas perahan susu supaya lemak dan cecair susu boleh bersatu semula
- Baki susu perahan yang telah dicairkan tidak boleh disimpan semula
- Susu yang dipanaskan mestilah digunakan dalam masa 1 jam.
Cara Memberi Susu Perahan Kepada Bayi
- Susu diberikan menggunakan sudu atau cawan kecil yang bersih
- Pastikan bayi di ampu dan berada dalam posisi 45 darjah
- Elakkan penggunaan puting susu dan botol terutama sekali pada bayi yang berumur kurang dari 6 bulan
Jadual Penyusuan Ibu Bagi Ibu Yang Akan Mula Bekerja
Sumber: hsgbuloh.moh.gov.my
Pemerahan Susu Ibu Apa Yang Anda Perlu Tahu?
Pemerahan Susu Ibu Apa Yang Anda Perlu Tahu?
No Comment to " Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Pemerahan Susu Ibu "